Vrijwilligersactiviteiten uitvoeren draagt ontzettend goed bij aan de samenleving. Daarnaast is vrijwilligerswerk uitstekend voor op je cv.
Zeker als starter kan het van grote waarde zijn. Je hebt simpelweg minder te vermelden dan iemand met een langere levensloop. Maar als je relevante ervaringen naast je studie of in het begin van je carrière hebt meegekregen, is dit een uitstekende manier om te laten zien wat je in je mars hebt.
Vrijwilligerswerk is een geweldige manier om ervaring op te doen in een bekend of nieuw vakgebied. Het kan een werkgever laten zien dat je de competenties en vaardigheden hebt waarnaar ze op zoek zijn bij een potentiële werknemer. Een voordeel van het vermelden van vrijwilligerswerk op je cv is het inzichtelijk maken van deze ervaring.Daarnaast is het voor de ervaren sollicitant een uitermate geschikte manier om je te onderscheiden.
Als je een tijd lang geen baan hebt gehad, dan ontstaat er een gat in je cv. Om dit gat te compenseren kun je aantonen dat je je in deze periode toch hebt ontwikkeld en ervaring hebt opgedaan. Wanneer je inactief bent geweest op de arbeidsmarkt, betekent dat niet dat je inactief bent geweest op privégebied.
Het vermelden van vrijwilligerswerk kan een effectief middel zijn om het gat in je cv op te vullen.
Vrijwilligerswerk geeft je de kans om voort te bouwen op vaardigheden die je al hebt en nieuwe te leren. Je kunt bijvoorbeeld een andere taal of spreekvaardigheid in het openbaar gebruiken, computervaardigheden ontwikkelen of sociale vaardigheden verbeteren.
Deze ontwikkelde vaardigheden en competenties staan goed op je cv en zijn uitstekend te onderbouwen met voorbeelden uit je vrijwilligerswerk. Gebruik daarvoor de STARR-methode!
Al is zelfvertrouwen minder relevant voor je cv, het kan een belangrijke factor zijn in een sollicitatie. Je zelfvertrouwen behouden is vooral belangrijk als je een tijdje werkloos bent geweest. Het helpt ook wanneer je ontmoedigd bent in je zoektocht naar een nieuwe baan of loopbaanrichting.
En vrijwilligerswerk kan je helpen zelfvertrouwen te winnen. Je gaat je actief, nuttig en productief voelen. Daarnaast kan je door vrijwilligerswerk achterhalen van welke werkzaamheden je energie krijgt en dit meenemen in je carrièrekeuzes.
Noteer je vrijwilligerswerk op je cv en licht in je motivatiebrief toe wat je voor waardevolle ontdekkingen hebt opgedaan tijdens het uitvoeren ervan.
Netwerken is het opbouwen en onderhouden van langdurige relaties, die wederzijds voordelig zijn en die van belang kunnen zijn bij het realiseren van doelen in zowel je carrière als je privé-leven. Vrijwilligerswerk geeft je de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en je netwerk uit te breiden.
Wanneer je een vrijwilligersrol kiest met aan je carrière gerelateerde werkzaamheden, heb je grote kans dat je mensen tegenkomt met vergelijkbare interesses of die werkzaam zijn in hetzelfde werkgebied.
Vrijwilligerswerk op je cv kan dus bijdragen aan het netwerk wat je meeneemt naar een nieuwe functie. Wanneer iemand uit je vrijwilligersnetwerk zo relevant is in je werkgebied kun je deze zelfs gebruiken als een referentie op je cv.
Vrijwillige werkzaamheden die je in je vrije tijd uitvoert, zeggen veel over jou als persoon. Een organisatie is hierdoor beter in staat een beeld over je te vormen. Door het vermelden van deze activiteiten kun je een bedrijf laten zien dat je bijvoorbeeld maatschappelijk betrokken bent.
Het wordt algemeen erkend dat vrijwilligerswerk de gemeenschap ten goede komt en ondersteuning en middelen biedt aan degenen die het het hardst nodig hebben. Hierdoor kijken werkgevers over het algemeen positiever naar sollicitanten die vrijwilligerswerk op hun cv hebben. Het maakt een hele positieve indruk.
Vrijwilligerswerk laat ook zien dat je toegewijd bent. Dit kan echt helpen om je cv op te laten vallen, omdat veel werkgevers naar deze kwaliteit zoeken bij het scannen door cv’s.
Vrijwilligerswerk valt bij een sollicitatie onder nevenactiviteiten. Een nevenactiviteit of nevenfunctie is een verrichting die niet de belangrijkste of hoofdactiviteit van iemand is. Het zijn bijkomende activiteiten naast je gebruikelijke werk of opleiding.
Nevenactiviteiten kunnen soms veel toevoegen aan je cv, maar soms ook bijna niets. Afhankelijk van de relevantie, kun je de plek op je cv bepalen. Hierbij geldt: hoe relevanter de nevenactiviteiten, hoe hoger je het op je cv plaatst.
Over het algemeen worden nevenactiviteiten vermeld na de onderdelen opleidingen en werkervaring. Mocht je cursussen, trainingen of andere zaken hebben die voor jou meer waarde bieden, dan kun je deze eerder vermelden.
Mocht je meerdere nevenactiviteiten vermelden op je cv dan is het verstandig deze in dezelfde chronologische volgorde te plaatsten als je met je opleidingen en werkervaring hebt gedaan.
Het kan zijn dat bij een sollicitatie bij bedrijf A een vrijwilligersactiviteit relevant is, maar bij bedrijf B minder of helemaal niet. Het is daarom erg belangrijk om te kijken naar de relevantie van je vrijwilligerswerk ten opzichte van een functie en organisatie.